1. szeptember 29-én, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattárában a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Magyar Női Unió és a Magyar Nemzeti Bank közös sajtónyilvános eseményén a „Hugonnai Vilma” emlékérmék ünnepélyes kibocsátására került sor.

Az MNB megbízásából a Magyar Pénzverő Zrt. 15 000 Ft névértékű ezüst és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki. A bensőséges és felemelő rendezvényen Varga Benedek , a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, valamint a SOM Könyvtár és Adattár vezetője, mint házigazda, majd Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió elnök asszonya köszöntötte a jelenlévőket.

Elnökassszony egy heideggeri idézettel keretezte beszédét: „az ember nem a lét birtokosa, csupán őrzője, pásztora. Részesülünk a létből, amely meghalad és fenntart minket, de nem vagyunk sem a lét tudói, sem megtartói.”
Kitért arra is, hogy miért találó, időt- és helytálló ez a gondolat: mert létezésünk értelmét akkor fedezzük fel, amikor már nem keressük, hanem elvállaljuk azt. Önmagunkat akkor találjuk meg, amikor lemondunk önmagunkról és másokért élünk, amikor nem mi határozzuk meg sem az irányt, sem az időt, akkor vagyunk legközelebb ahhoz, hogy megérthessük az élet lényegét, amely egyfajta ÁRAMLÁS, ÁRAMLÁSBAN VALÓ LÉT.
Emellett a következőt emelte ki: “biztos vagyok benne, hogy Hugonnai Vilma, akinek a születésnapján most, 175. év távlatából tisztelgünk, minden tekintetben meghaladta korát, önmagát.”

Az MNB megbízásából Horváthné Rudolf Teréz, az emlékérméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.v vezérigazgató asszonya bocsátotta ki hivatalosan a „Hugonnai Vilma” emlékérméket.

 

Tiszteletpéldányt kaptak: Varga Benedek, Batthyány-Schmidt Margit, Szabó Virág, szobrászművész, az emlékérmék tervezője, valamint Dr. Szabó Katalin főmuzeológus, az emlékérmék tematikai szakértője.
Az első tiszteletpéldányok átadását követően Dr. Szabó Katalin, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum főmuzeológusa ismertette Hugonnai Vilma életét és elismerésre méltó munkásságát.

A helyszínen az érdeklődők megtekinthették a párizsi UNESCO rendezvényre készült Hugonnai roll-up kiállítást. A hat darabból álló kiállítás tematikus blokkokban eleveníti fel az orvosnő életét idézetekkel és képekkel színesítve.

Grafikája és tervezése Farkas Anna, Red Dot Grand Prix-, Ferenczy Noémi-díjas, Aranyrajzszög és kétszeres Red Dot Winner díjas magyar tervezőgrafikus munkája.

Az eseményről a fotók itt érhetők el.

Szechenyi2020_logo