Húsvét 2020

Miért ünnepeljük a Húsvétot? Hústvét a kereszténység legnagyobb ünnepe:

A Húsvét egyben a tavasz eljövetelének megünneplését is jelképezte. A tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünneppel is egybeesik a húsvét ideje, ennek az elemei a feltámadás és az újjászületés. Jézus a Biblia szerint a nagypénteki keresztre feszítése után a harmadik napra, vasárnapra feltámadt és felment a mennybe. Halálával megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Több húsvéti szokás mind a mai napig fennmaradt, ilyen például az ételszentelés hagyománya. A húsvéti misére letakart, feldíszített kosárral mennek még mostanság is sokszor a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor van. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor az ő vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás a családi összetartást jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha netán eltévednének az életben, tudják, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak.

A húsvét hétfői locsolkodás és a hímes tojás ajándékozása is egyik ősi népszokásunk. Ennek a szokásnak az alapja a víz tisztító erejébe vetett hit. Mára a vizet felváltotta a kölni, és a húsvéthétfő is a családi összejövetelek ideje lett. A régi időkben a piros színnek védő erőt is tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe Krisztus vérét is jelképezi, ezért festjük a tojásokat többnyire pirosra. A különböző színű tojások csak pár évszázada jöttek divatba. A húsvét eredetileg a termékenység ünnepe is volt. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. A locsolkodás is az öntözés utánzásával a bő termést jelképezi.

A Húsvéti Ünnepeket idén másképp fogjuk eltölteni. A nagycsaládos üneplés elmarad, nem lesz együttes tojás és sonka reggeli, mint ahogy a tradíciók szerint megszoktuk. A megszokott, magyar hagyományokkal ellentétben, idén szűkös körben, mindeki a saját otthonában fogja elfogyaszatni a húsvéti ételeket. De ez nem jelenti azt, hogy tényleg egyedül vagyunk. Gondolatban, telefonon és az internet segítségével együtt lehetünk és együtt ünnepelhetünk, ehetünk-ihatunk. Szerencsére a mai társadalom már hozzászokott a technológia és az on-line adta lehetőségekhez.

Így, ha fizikailag nem is, de virtuálisan együtt tölthetjük ezt az ünnepet. Fogyaszthatjuk úgy is a húsvéti reggelit, hogy előtte vagy akár közben is, hívjuk egymást telefonon vagy skype-on. Virtuálisan is lehet koccintani a képernyő előtt és így együtt lenni. Örüljünk annak, hogy egészségesek vagyunk és a távoltartás most nem az egyedüllétet, hanem az egymásra vigyázást jelenti. Gondoljunk arra, hogy nemsokára ismét megölelhetjük egymást és puszit adhatunk szeretteinknek. Most egy kis türelemre van szükség, erről szól az idei Húsvét. Egy kicsit – jelképesen – meghal a régi életünk, és itt a lehetőség arra, hogy újjászülessünk és egy olyan társadalmat teremtsünk, ahol tiszteljük és szeretjük egymást, vigyázunk a másikra és segítünk, ahol és akinek tudunk. Ez történik ma, nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Segítünk az idős rokonainknak, szomszédainknak a bevásárlással, segítjük az egészségügyben dolgozókat azzal, hogy vigyázunk saját magunkra és távol tartjuk magunkat a fertőzéstől, így nekik kevesebb beteggel lesz dolguk. Segítunk azoknak, akik rászorulnak, és odafigyelünk egymásra. Az otthon maradásunk lehetőséget ad arra, hogy a szeretteinkkel több időt töltsünk akár otthon, akár virtuálisan a technológia segítségével. Több időt szánhatunk saját magunkra is, arra, hogy pihenjünk, feltöltődjünk és lelassuljunk. Ez az időszak egy új szemléletmód kialakulását teszi lehetővé. Újjászülethetünk. Mint Jézus és mint a természet. Ez a helyzet elválaszt, de mégis összekapcsol minket és lehetőséget ad arra, hogy jobb emberekként lépjünk ki az otthonainkból az ünnepek után.

Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!

 

Easter in 2020

Why do we celebrate Easter? It is one of the greatest celebrations of the Catholic religion: according to the Bible, Jesus rose from his death on Good Friday and ascended to heaven on the third day. With his death, he redeemed the sins of mankind, and with his resurrection, he triumphed over death. Easter also used to symbolize the celebration of the coming spring. The fertility celebration of spring equinox also coincides with the time of Easter, the elements of which are resurrection and rebirth.

Several Easter customs have remained to this day, such as the tradition of blessing food and drinks. Even now, religious people often go to Easter Mass with a decorated, covered basket which contains lamb, bread, eggs, ham, and wine. The Easter lamb represents the sacrifice of Jesus, the wine represents his blood. The eggs are the symbol of rebirth. Whole boiled eggs represent family togetherness. According to Hungarian folklore, family members had to eat the Easter eggs together so that if they somehow got lost in life, they would know who they had consumed their Easter food with and would always find their way home.

Men splashing water on girls and women on Easter Monday and being gifted with decorated Easter eggs in return is also one of our ancient traditions. This habit is based on faith in the purifying power of water. Today, the water has been replaced by cologne, and Easter Monday has become a time for the families to gather. In the old days, the colour red was also attributed to protective force. The red colour of the Easter eggs also represents the blood of Christ, which is why most eggs are painted red. Eggs of different colours have only become popular in the last few centuries. Easter was also a celebration of fertility. That is how the rabbit became a symbol of fertility alongside the egg, as the rabbit is an animal that reproduces frequently, and the egg carries the promise of life. Watering also represents the abundant harvest by imitating irrigation.

We are going to spend the Easter holidays differently this year. There will be no joint Easter breakfast with the traditional ham and boiled eggs. Contrary to the usual Hungarian tradition, this year we will celebrate in a tighter circle, everyone will be consuming their Easter meals in their own home. But that doesn’t mean we are truly alone. In our thoughts, on the phone, and with the help of the internet, we can celebrate and virtually eat together. Fortunately, today’s society is already used to modern technology and online opportunities. You can also enjoy your Easter breakfast by calling each other on the phone or skype before or during your Easter meal. You can toast virtually in front of the screen and be together. So, even if not physically, we can spend this holiday together in spirit.

Let’s be glad that we are healthy, and that self-isolating is not about being alone, but that it means we are looking after each other. Let’s think about the fact that soon we can hug each other and kiss our loved ones again. Now all we need is a little patience, that’s what this Easter is about. Our old lives die a little bit, symbolically only, and this is our chance to be re-born

and create a society where we respect and love each other. Where we look after each other and help where and to whom we can. This is happening today not only in Hungary but all over the world. We help our elderly relatives and neighbours by shopping for them, we help the healthcare workers by taking care of ourselves and staying away from infection, so they have fewer patients. We help those who need it and we look out for each other. Staying at home allows us to spend more time with our loved ones, whether at home or virtually with the help of technology. We have more time for ourselves to relax, recharge and slow down. This period allows us to develop a new approach to life. We can be reborn just like Jesus was and nature is every year. This situation separates us, but it still connects us all through experiencing the same circumstances, and it allows us to step out of our homes as better people after the holidays.

Happy Easter to everyone!