Magyar pályázók is továbbjutottak azon az innovációs versenyen, amit nők számára hirdetett az Európai Unióban

Az EU egyik legbefolyásosabb mezőgazdasági érdekvédelmi csoportja, a COPA-COGECA hirdette meg azt a versenyt, amelynek keretében olyan innovációs megoldásokat kerestek, amelyek segítik a nők munkáját a mezőgazdasági szférában. A női innovációs díjra 32 jelentkezés érkezett be, melyből 19 jutott tovább, 8 olasz, 5 holland, 2 magyar, egy-egy osztrák, ír, lengyel, svéd pályázat – tájékoztatta a sajtót a nemzetközi szervezet „A vidéki nők” elnevezésű munkacsoportjának első alelnöke, a Magyar Női Unió elnöke, Batthyány-Schmidt Margit.

A nemzetközi szinten is kiemelkedő magyar munkákat, június 14-én, a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével, a Nők és az innováció című konferencián is bemutatják.

Az ilyen kezdeményezésekre azért is szükség van, mert az EU-ban sok szempontból még mindig hátrányos helyzetben vannak a nők, ahol átlagosan 17,8%-kal kevesebb a fizetésük, mint a férfiaké. A mezőgazdasági vezetők 29%-a nő, ám 40%-kal kevesebb nő szeretne saját gazdaságot, mint férfi. A bérezési, nyugdíjazási, földtulajdonosi különbségek a férfi és női dolgozók között magas, habár több nő magasabb iskolai végzettségű. A nők óradíja 16%-kal kevesebb, mint a férfiaké. A bérszakadék vidéki területen 10%-kal magasabb. Fontos a vezető szerepet betöltő nők helyzetével külön foglalkozni, mert nagy szerepük van a családi farmok túlélésében, mely leginkább jellemzi az EU mezőgazdaságát.