A vidéki nők kihívásairól és lehetőségeiről beszélt az MNU elnöke Brüsszelben.

A Magyar Női Unió (MNU) elnöke a legnagyobb európai termelői érdekképviseleti szervezet, a Copa-Cogeca női munkacsoportjának ülésére utazott szerdán a belga fővárosba. A közösség első alelnökeként az MNU májusban megrendezett, Aranyat érő anyaföld című konferenciájának a tapasztalatairól számolt be.

Batthyány-Schmidt Margit előadásában hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot a világon mindenütt csak a termőföld szeretetére lehet építeni. Mindemellett fontos azonban tudnunk, hogy mik a lehetőségeink, mit érdemes termelnünk, melyek azok a feladatok, amelyek sikeres véghezvitelét éppen a nők karolhatják fel – hívta fel a figyelmet.

A magyarországi helyzetről szólva elmondta, hogy itthon számos nő dolgozik a mezőgazdaságban feleségként, társként vagy családtagként. A nők a családi vállalkozásban foglalkoztatottak 38 százalékát teszik ki és többnyire idősebbek a férfiaknál. Minden négy házastárs közül három nő gazdálkodik és 86 százalékuk részmunkaidőben dolgozik. A tulajdonosok közül pedig csak minden negyedik nem férfi és a nők elsősorban kisbirtokokat kezelnek.

A Magyar Női Unió elnöke a vidéki nők lehetőségei között elsősorban a kézzel végzett mezőgazdasági, művészi és konyhai munkákat (lekvár-, tésztakészítés) említette, de a falusi turizmusban rejlő potenciál kihasználását is egyfajta alternatívának látja.

mnunio.hu

Kiadó: Magyar Női Unió Egyesület