Az emberek többségének nem adatik meg hogy hatalmas földterületeken, gépesítve gazdálkodjanak, de a Quinoa termeléséhez kisebb kert és a kétkezi munka is elég. Így is hatékonyan termelhető.

A Quinoa elterjesztésével nemcsak a vidék és a kis udvarok marasztaló erejét lehetne növelni az elvándorlással szemben, de könnyebben hozzájuthatnának a kevésbé tehetős magyar vásárlók is az egészséges ételhez.

A növény termése ugyanis sokkal értékesebb fehérjeforrás a legtöbb gabonafélénél, semleges íze pedig alkalmassá teszi számtalan ételféleségben a rizs helyettesítésére, vagy akár kenyér-, tésztafélék és sütemények készítésére. Emellett igen gazdag élelmi rostokban, nagyon alacsony a kalóriatartalma és lúgosító hatású.

Nem hiába választotta az ENSZ Mezőgazdasági Szervezete 2013-ban az év növényévé a Quinoa-t: ez az egyetlen olyan növényi táplálék ugyanis, amely minden, az ember számára lényeges aminosavat, vitamint és nyomelemet tartalmaz, ráadásul gluténmentes.

A Magyar Női Unió szerint a jövő növénye címre az is érdemessé teszi, hogy nagyon jól tűri az időjárás-változásokat, a talajnedvesség hiányát, a páratartalom- és hőingadozásokat, ami a globális felmelegedés egyre fenyegető körülményeivel számolva egyáltalán nem mellékes.

http://mnunio.hu

Kiadó: Magyar Női Unió Egyesület