Szerződés száma: SKHU/1601/.4.1/104

Projekt címe: Crossing Bridges with the help of ambassadors (CORD)

 

Vezető Kedvezményezett: Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH)

Magyar Kedvezményezettek:

Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (GYMSKIK)

Magyar Női Unió Egyesület (MNU)

Szlovák Kedvezményezettek:

Asociácia lektorov a kariérnych poradcov (ALKP)

Regionálne poradenské a informačné centrum (RPIC)

Slovak Business Agency (SBA)

 

Szerződött támogatás összege: 340.070,30 EUR

A támogatás mértéke: 85%

Projekt megvalósítás kezdő időpontja: 2018.03.01.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.10.31.

 

KKV-k nem csupán az EU gazdaságának gerincét képezik, de a regionális fejlesztésben is kulcsszerepet játszanak. Jelen vannak azokban a vidéki és a kevésbé fejlett régiókban is, amelyek a külföldi befektetők/cégek számára különféle okok miatt nem annyira vonzóak. Jellemző a KKV-kra, hogy felelősségteljesebbek a munkavállalóikkal szemben és jobban integrálódnak a helyi közösségbe, mint a nagyvállalatok.

A statisztikák azt mutatják, hogy ezek a nemzetközi piacon tevékenykedő KKV-k nagyobb termelékenységet érnek el, innovatívabbak, szorosan kapcsolódnak a régióhoz, magasabb képzettségű munkaerőt foglalkoztatnak, ugyanakkor a külpiacra lépés lehetősége nem merül fel bennük.

A gazdasági tevékenység mindkét országban jellemzően a városokra koncentrálódik, a vidéki területeken történő vállalkozói tevékenység átgondolt, strukturált támogatása még nem éri el a kívánt hatékonyságot, ezzel párhuzamosan a határon átnyúló támogatási lehetőségek sem jelentősek.  Ennek is köszönhetően a KKV-k nemzetközi aktivitása mind Magyarországon, mind Szlovákiában alacsony, elmarad az EU többi országának teljesítményétől.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében támogatott CORD projekt célja a potenciális és a meglévő vállalkozók működését támogató szervezetek közötti együttműködés megerősítése, valamint a kis- és középvállalkozások nemzetköziesedési hatékonyságának növelése. További fontos cél a nők vállalkozói feltételeinek javítása.

 

A projekt célkitűzéseinek megvalósítását az alábbi tevékenységek biztosítják:

  • A meglévő és potenciális vállalkozók igényeinek feltérképezése a határokon átnyúló tevékenységek támogatására
  • Határokon átnyúló együttműködési szolgáltatások feltérképezése a határ menti régiókban
  • A szlovák és a magyar szervezetek közötti határokon átnyúló együttműködés támogatása
  • Jó példák bemutatása nagyköveti tapasztalatok alapján és azon vállalkozásokon keresztül, akik ténylegesen használják ezeket a szolgáltatásokat
  • Pilot események – workshopok szervezése üzleti készségek fejlesztése érdekében, továbbá networking események rendezése új üzleti kapcsolatok kialakítása, új partnerek megismerése céljából.