„Sikeres nők” rovatunk következő szereplője, Rácz Erika, 39 éves, férjezett, két gyermek édesanyja, főiskoláját Rijkshoogeschool Ijselland-on végezte környezet- és minőségbiztosítási mérnökként, egyetemre az University of Greenwhich járt, Nemzetközi Környezetvédelmi Tudományok szakra,  MA fokozaton.

A céget 1998-ban alapítottuk édesapámmal. A cég fő tevékenysége: precíziós forgácsolt alkatrészek CNC forgácsolása, megmunkálása, szerelő- és mérő készülékek tervezése és kivitelezése, kutatás-fejlesztés. Először csak belföldre, majd külföldre is elkezdtünk szállítani. A magas szintű technológiával gyártott, minőségi, precíz alkatrészeket Európa szerte elismerik és már egy ideje kacsingatunk Európán kívüli piacokra is. Az általunk gyártott alkatrészeket közép és prémium kategóriás autókba, cigarettagyártó gépekbe, az orvosi iparban használt ampulla töltőkbe, pénznyomtató gépekbe, szárazföldi és tengeri olajfúró tornyokba építik be.

Gyerekkorom óta a történelem, genealógia, régészet érdekelt, édesapám azonban eleinte fizikust akart belőlem nevelni. Míg 10 évesen kortársaim a játszó téren játszottak, nekem a szabadesés levezetését kellet apuval gyakorolnom. Mosolyogtam is sokat, mikor a gimnáziumban ez volt a tananyag. Bár a végén nem fizikus, de apukám hatására műszaki pályát választottam. Azért a történelmi tudományok iránti szenvedélyem megmaradt.

A győri Philips Kft.-nél kezdtem komolyabb pályafutásomat, mint vevő támogató minőségügyi vezető, fantasztikus lehetőségekkel, tiszteletre méltó főnökökkel és kollégákkal. Mindig jó szívvel gondolok vissza ezekre az időkre. Kislányom megszületése után kezdtem a cégünknél dolgozni. Ez a fémipar lényegesen eltért az elektronikai szektortól. Nem egy nőies szakmáról beszélünk. Sok kihívással kellett megbirkóznom, egyáltalán nem ismertem a szakmát, a munkatársak is jó pár évig ferde szemmel nézték a „főnök lánya” munkáját. Nehezítette a helyzetet az is, hogy az apuval mindketten elég kolerikusak, autokratikusak vagyunk, heves temperamentummal megfűszerezve. Bár nagy a szeretet közöttünk, sok összetűzésünk volt, mert mindketten másképpen láttuk a dolgokat. Ez a keserves erőfeszítés jó pár évet felölelt, egészen addig, amíg apuval megosztoztunk a feladatokon és mindenki megkapta a maga „szemétdombját”, amelyért felelős. Idővel az összhang kialakult közöttünk, mindkettőnk kommunikációs stílusa finomodott.

Cégünk sikereit nagyon kemény munkával, azonban csapatként érjük el az összes kollégával. Mindenki munkája ugyanolyan fontos, hiszen egy gép is csak a sok kisebb-nagyobb alkatrész megfelelően összehangolt egységétől működik megfelelően. Ettől lesz egy cég sikeres és kerek egész. Tovább görgetve a gondolatmenetet makro megközelítésből egyre inkább a kis egységek részleteit vizsgálva, egyértelműen látszik, hogy a sikeres munkához elengedhetetlen a dolgozók kiegyensúlyozott teljesítménye, melynek egyik nagyon fontos tényezője a magánélet, a családi háttér, akár férfi, akár női munkatársról beszélünk. Gondoljunk csak bele, mennyiben befolyásolja hangulatunkat egy otthoni veszekedés, egy rosszabbul sikerült vasárnapi ebéd, vagy akár csak egy morcosabb reggel.

A legtöbb nő a munkáját ugyanúgy végzi, mint a család koordinálását és a háztartási munkát, állandóan több mindenre kell koncentrálniuk. Nálunk, a cégnél a női kollégák a munka mellett összefogják a csapatot, mint egy családot, nagyobb az empátia készségük, mind emberi vonatkozásban, mind a munka terén. A cég sikerének egyik fontos eleme a multidiszciplináris, koedukált csapat, melynek fontos eredménye a különböző feladatmegoldások, innovatív ötletek megszületése. A feszített tempó miatt többször is konfrontálódnak a kollégák, melynek lecsillapításában mi nők, azért élen járunk.

Érzékeny nőként, gondoskodó anyaként, feleségként számos társadalmi elvárással is szembe kell néznie korunk üzletasszonyának. Természetesen különbözőek vagyunk, különböző élethelyzetekkel, célokkal, szokásokkal, magánélettel, háttérrel, egy dolog azonban közös: a siker bennünk van, bármely területén is szeretnénk érvényesülni az életnek.

Figyelembe véve mindezen társadalmi elvárásokat jogosan merül fel a kérdés: mi az igazi fontossági sorrend, mi az, ami leginkább szükséges a sikerhez? Tapasztalatom alapján a siker egyik kulcsa a folyamatos fejlődés, tanulás, kudarcokból való felállás képessége, alázat és az egyensúly keveréke. Egyensúlyban lenni a jó és rossz egységében, ugyanis a kettő nem választható külön. Meg kell tanulnunk egyensúlyt találni a legrosszabb dolgok közepette is, hogy ne felejtsük el mi is az igazi célunk. Hogyan? Hogyan érhetjük el az egyensúlyt?

Egy kisgyermekes nőnek, aki állandó teljesítménykényszer alatt áll, talán ez a legnehezebb. A mindennapi céges kötelezettségek, az üzleti utak és céges vacsorák mellett nagyon nehéz a családi egység fenntartása, a gyermekek lelkének ápolása, az együtt játszás és tanulás, mindamellett, hogy az ember női mivolta is megmaradjon és vonzó maradjon a férje számára. Szerencsére vannak segítő kezek, a nagymamák egyike már nyugdíjas és nagyon sokat segít a gyermekek ellátásában, a másik pedig a különórákra való eljutásban segít be.

Vezetőként, cégtulajdonosként a felelősség is nagyon nagy. Felelősek vagyunk a cégért, annak üzleti eredményéért, folyamatos fejlesztésekért, újabb innováció bevezetéséért, a pénzügyi stabilitás és a jelenlegi vevők megtartásáért, újabb vevők piacának megszerzésért, a munkatársakért, közvetetten a családjukért.

Továbbá az egyensúly meghatározó eleme az összhang, a harmónia. Összhangban lenni önmagunkkal, gyerekeinkkel, társunkkal, családdal, munkatársainkkal, munkánkkal, a természet alapvető törvényeivel, a Jóistennel. Természetesen nagyon sok olyan akadály van az életben, ami kilendíti az embert ebből az egyensúlyi állapotból, de a fő cél mindig ennek a harmóniának a megtalálása. Ha ezt megtaláltuk, birtokoljuk, akkor könnyebben lendülünk túl a válsághelyzeteken és érünk el sikereket. Ezeket kell szem előtt tartanunk, ezeken kell elsődlegesen dolgoznunk és akkor sikeresen fogjuk venni az akadályokat. Végezetül pedig ne felejtsük el: sikeresek nagyon sok területén lehetünk az életnek, mert az igazi sikert nem csak az elért eredmények alapján mérhetjük, hanem az alapján is, hogy mennyire tudjuk átlépni saját korlátainkat, mennyire tudjuk legyőzni önmagunkat.

Többek között az elmondottakat figyelembe véve tartom igazán örvendetes dolognak, hogy kapcsolatba kerültem a Magyar Női Unióval. A képviselt hitvallás, a harmónia és a kiegyensúlyozott élet eszmeisége szempontjából van szüksége a társadalmunknak, a világnak ilyen szervezetre, képviselve, megfogalmazva és kimondva mindazt, ami nőként, társként, feleségként, anyaként és üzletasszonyként átszövi mindennapjainkat, és amivel mi, nők is fontos és sikeres láncszemei vagyunk és egyre fontosabb részei leszünk fejlődő társadalmunknak és gazdaságunknak.